dijous, 17 de juliol del 2008

KUNG FU


TVE 1973

72 episodis 50 minuts

David Carradine - Kwai Chang Caine Philip Ahn - Master Kan
Keye Luke - Master Po
Radames Pera - Caine (jove)

Els amics del Centre Parroquial Sant Àngel Custodi em deien Kung Fu, tot i que les meus cops de peu voladors no arribessin mai més enllà de la cintura, la meva semblança amb Caine es limitava a una bossa de caçador sempre en bandolera i certa facilitat de dir filosofades orientals. Molts joves de barri van ser enganxats per lo violència espectacular de Bruce Lee i les pel·lícules de karatekes, va ser una verdadera febre de obrir gimnasos on poder aprendre a barallar-se, fer servir els nunchakos i ser el més dur del barri, Els que no hi van caure primer o van fer desprès amb la cultura zen del “Evita en lugar de contener, conten en lugar de luchar, lucha en lugar de mutilar y mutila en lugar de matar, pues toda vida es preciosa y no puede ser reemplazada” es a dir la teva vida es preciosa i si volen evitar-te ... mata’ls !!

Kwai Chang Caine era fill d’una xinesa i un mariner ianqui, i entrava a un monestir shaolin desprès d’una llarga espera sota la pluja i el sol . Allà era ensinistrat per el mestre Po, un cec que veia més que molts altres i que carinyosament el cridava Pequeño Saltamontes, mot que va gaudir de molta fama, i que quan es retrobarien ja amb Caine fet un home, mataria a un membre de la família reial xina que havia disparat, matant el seu mestre adorat. Llavor fuig al Far West, on transcorrerien les seves aventures entre freqüents flash backs de la seva educació shaolin, conflictes amb cowboys busca-raons, indis salvatges i caçadors de recompenses. Buscava un germà que mai trobaria, encara que el que si trobava, eren herbes remeieres per tots els malalts o ferits que es creuaven amb ell.

David Carradine era el protagonista i que va acabar creien-se el seu paper, va aprendre arts marcials i va escriure llibres sobre les filosofies orientals. El seu últim paper a Kill Bill de Tarantino ho va deixar prou clar. Els actors convidats també van ser nombrosos : el seu pare John Carradine, els seus germans Keith i Robert, genial Forajidos de Leyenda un dels millors westerns sobre els germans James, Harrison Ford, Jose Feliciano, Mako (no podia faltar, allà on nomes surt un xines, ja sigui sèrie, pel·lícula o documental, es ell), Jodie Foster, Leslie Nielsen i altres. Tampoc oblidare la quantitat d’acudits que corrien, el pequeño saltatapias, porque se le ponian los ojos en blanco etc etc