dimarts, 24 de juny del 2008

DON GATO


Els records de la infantessa son dels que més fort s’agafen a la nostra memòria i les nostres preferències en aquestes edats solen ser els dibuixos animats. Don Gato com els Picapiedra i avui en dia Els Simpsons o Padre de Familia, volen reflectir un estil de vida gairebé sempre políticament incorrecte.

Don Gato de la factoria Hanna & Barbera, com els Picapiedra, ens parla de llibertat, de nihilisme i de enfrontament amb el poder, com el inoperant Oficial Matute. Si hem de buscar un referent a la literatura es evident que parlem del personatge creat per Mark Twain: Huckleberry Finn, el company d’aventures de Tom Sawyer, (sera el desvergonyit Sawyer de Perdidos parent seu ?), Si triéssim un animal per representa la llibertat i el saber viure feliç l’escolli’t seria el gat, i això va fer Hanna & Barbera.
La sèrie va ser emesa l’any 1961 als EEUU, i uns quants anys mes tard a Espanya, no tinc referències segures de la data però crec que seria el 1965, constava de 30 episodis de 20 minuts, i ens explica les aventures d’un grup de gats que viuen entre cubells d’escombraries, llavors encara no es reciclava, a un carreró de Manhattan. El nom dels personatges pot variar segons el doblatge, basicament son:

Don Gato, es de color groc, porta barret i armilla de color lila, li agrada jugar al billar i parlar amb el telèfon de la policia.

Benito, grassonet, bona fe i principal conseller de Don Gato, es d’un color blavós i dur jersei blanc cordat al coll amb un sol boto, el que més recordo es la veu xisclona i infantil , encara que en el doblatge original era ronca i amb accent de gàngster.

Cucho un gat rosat amb un jersei de coll alt i màniga llarga, es el més alt del grup i acostuma a fer de missatger.

Demóstenes es de color ataronjat amb camisa púrpura, no sap guardar un secret, i encara que tartamudeja es el que s’emporta totes les gates.

Panza es de parlar dolç i li agraden molt les gates, però quan Don Gato crida es el primer en arriba, tambe es ataronjat i es el que porta un fulard blanc.

Espanto es el fidel criat de Don Gato i la seva preferència es menjar, de color marron amb corbata negre.

Oficial Matute, es l’autoritat que vol fer-los fora del carreró on viuen, encara que en el fons se’ls estimar i aprecia.

No tinc constancia de cap versio en pantalla gran, encara que Tomas O'Malley de la pelicula de Disney: Los Aristogatos, podria trasladar-se del seu Paris original al Manhattan de Don Gato.